Skrevet af:

Navalnij, den forgiftede russiske oppositionspolitiker, hvem er han?

Af Søren Riishøj

Som det fremgår sidst i artiklen er Aleksej Navalnij ikke den første i opposition til Kreml, der er eller blevet forsøgt dræbt. Mordene er utvivlsomt gennemført for at afskrække oppositionelle. Hvem og hvilken institution, der konkret har stået bag er ivrigt debatteret. Forsøget på at forgifte Aleksej Navalnij sker på et tidspunkt, hvor Rusland er præget af voksende ustabilitet, i en del tilfælde i form af oprør og demonstrationer i byer i Sibirien, f.eks. i Khabarovsk. Navalnij har aktivt understøttet disse demonstrationer. I Novosibirsk og Tomsk udarbejdede han f.eks. videomateriale, der afslørede korruption blandt embedsfolk og politikere fra Forenet Rusland, Putins støtteparti.

Aleksej Navalnij selv har gennem årene været en meget omdiskuteret aktivist. Som anført i en artikel i det polske Newsweek (35/2020) af Mariusz Kowalczyk, afsluttede Navalnij i sin tid sine studier ved to forskellige fakulteter, henholdsvis jura og finansvæsen. Fra 2011 blev han politisk aktiv. Han protesterede f.eks. mod falsknerier i forbindelse med afholdelsen af parlamentsvalget det år, og derefter er det det gået slag i slag. Han har optrådt som karismatiker og skarp systemkritiker og kom til at betale for det. I 2013 blev han fængslet for påstået svindel i forbindelse med salg af træ. Han blev dog frigivet, og ved borgmestervalget i Moskva i 2014 opnåede han iflg. de officielle opgørelser 27,24 pct. af de afgivne stemmer. Den centrale valgkommission tillod ham ikke at stille op ved det efterfølgende borgmestervalg i 2018.

Aleksej Navalnij har også været aktiv på de sociale medier. På ”Kanal Navalny Live” på YouTube har han hele 1,9 mio. abonnenter. De vestlige medier beskriver ham mest som liberal demokrat, men det er en forsimpling, fortsætter Kowalczyk. Navalnij forsøgte at gøre karriere i det liberale oppositionsparti Jabloko og erklærede ved den lejlighed, at Rusland skal bevæge sig i retning af vestligt demokrati. Men hans udmeldinger har været meget forskellige, alt efter tilhørerne. Liberale i Rusland afbrød samarbejdet med Navalnij, da han tog del i opbygningen af nationalistiske bevægelser. Han tog del i de årlige marcher organiseret af russiske nationalister. Navalnij har da heller ikke skjult sin modstand mod indvandring fra Centralasien og Kaukasus. Han betragter også Krim som en fast del af Rusland og er således ikke imod annekteringen af Krim i 2014. Hans økonomiske program er bedømt som usammenhængende og populistisk.

Alt dette har ført til kritik af ham og af andre russiske dissidenter i ukrainske medier, f.eks. i ”Ukrainian Week”, og i nogle vestlige medier. Tatiana Stanovya peger på (”Carnegie Endowment” 26.08.20), at for Putin er Navalnijs aktiviteter i periferien, han ser ham ikke som ”reel oppositionel”, snarere som en politisk eventyrer, ikke som en forræder sådan som Aleksandr Litvinenko og Sergei Skripal.

Som anført er Aleksej Navalnij ikke den eneste oppositionspolitiker, der har været udsat for et giftangreb og/eller mordforsøg. Det skete for journalisten Anna Politkovskaja i 2004. Hun overlevede, men blev dræbt to år senere ud for sin bopæl. Pjotr Verzilov, grundlægger af Mediazon og aktiv i gruppen ”Pussy Riot” blev, som Navalnij i august 2020, bragt til et hospital efter et giftangreb og endte på en klinik i Tyskland, hvor det blev bekræftet, at han faktisk havde været udsat for et giftangreb. En tredje som har været giftangrebet er journalisten Vladimir Kara-Murza, der blev ramt af nervegas. Han overlevede imod alle odds. En fjerde er Aleksandr Litvinenko, tidligere ansat i det russiske efterretningsvæsen og senere bosat i Storbritannien. Han døde af gift i 2000. Og endelig har vi Sergei Skripal, tidligere ansat i den militære efterretning GRU og dobbeltspion. Han og datteren blev forgiftet i 2018, men overlevede.

De sager forværrede alvorligt forholdet mellem Rusland og Storbritannien. Litvinenko og Skripal betragtes i Rusland som forrædere. Kreml afviser at være indblandet og taler om dobbeltstandarder. USA har jo myrdet eller forsøgt at myrde talrige politikere og andre, der ikke følger USA, dog mest uden for USA og som regel med brug af skydevåben og droner, i mindre grad med gift. Og den italienske mafia har som bekendt myrdet personer både i og uden for landets grænser.   

Den 31. august 2020