Skrevet af:

Folkemødet på Bornholm 2018

Den Danske Helsinki-Komité på Folkemødet på Bornholm 2018

Torsdag den 14. juni   
Kan korruption bekæmpes?

I Ukraine, Georgien – og i Danmark?

I Danmark lykkedes det allerede i 1800-tallet at begrænse korruptionen, og Danmark er i dag blandt de bedste i international målestok. Hvordan er det opnået, og hvordan kan vi fremtidssikre det? Ikke mindst de tidligere kommunistiske og autoritære lande, f.eks. Ukraine og Georgien, kæmper stadig med at frigøre sig fra korruption. Hvad gør de, og kan der drages nytte af andres erfaringer?

 13.00-14.15

H 15 Allinge Havn

Levende Hav

Danmarks formandskab for Europarådet og hvad nu?

Vi diskuterer Danmarks nylige formandskab for Europarådet og dets resultater.

Regeringen havde under overskriften ”Europa i en brydningstid – stærke værdier og et fremtidssikret Europaråd” fem prioriteter: Menneskerettighedssystemet. Ligestilling, demokrati, handicappede og tortur. Regeringen ville udvise flere kriminelle udlændinge, indlede et opgør med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols (EMD) dynamiske fortolkning og øge den politiske indflydelse på Den europæiske Menneskerettighedsdomstol. Hvad har regeringen opnået under sit formandskab? Er f.eks. din ret til privatliv, religionsfrihed, ytringsfrihed og forsamlingsfrihed nu fremtidssikret? Konferencerne i Interlaken 2010, Izmir 2011, Brighton 2012, Bruxelles 2015 og København 2018 vedrørende konventionssystemet vil blive omtalt.

15.00-15.45

 B 18 Institut for  Menneskerettigheder

Nordlandspladsen

Ruslands rolle i fremtidens verdensorden.

Putins tsardrømme eller en Hellig Alliance mod “vestlige” værdier?

 Ruslands Putin har tilsyneladende fundet fodslag med to andre demokratisk legitimerede, men reelt autokratiske ledere, præsidenterne i Iran og Tyrkiet. Det giver mindelser om den konservative hellige alliance, som Ruslands tsar Alexander I var sjælen i efter den franske revolution og kejser Napoleons fald i 1815. Dengang som nu ønsker nationalkonservative ledere legitimeret af religion at dæmme op for folkelige bevægelser, der kan føre til tab af regimernes kontrol med samfundet. Betegner dette enden på den liberale verdensorden, som vi troede sejrede efter Berlinmurens fald?

17.30-18.45

 H 15 Allinge Havn

Levende Hav